Quinty Roeffen – Fleur van de Ven – Mike Schloesser – Steve Wijler – Jacqueline van Rozendaal
Quinty Roeffen

- Boog: Win&Win ATF-X
- Vizier: Shibuya Ultima
- Pijlen: Easton ACE
- Statief: Targod Archery statief RSC-254P
- Scope: Zeiss
- Stabilisatieset: –
Wat een zwemmiddag op een vakantieresort al niet kan veroorzaken. Op een naastgelegen veldje bij het zwembad kunnen kinderen een proefles boogschieten krijgen. Ook de dan achtjarige Quinty doet hieraan mee en na het schieten van haar eerste pijl is het gelijk duidelijk… Ze heeft een nieuwe liefde gevonden. Enkele weken later is het inschrijfformulier ingevuld om bij de handboogvereniging in haar eigen woonplaats Horst te beginnen. Al snel is het duidelijk dat ze over het nodige talent beschikt en door hard te werken weet Quinty verschillende Nederlandse titels te behalen. Op zestienjarige leeftijd krijgt ze zodoende ook de mogelijkheid om toe te treden tot TeamNL. Momenteel richt ze zich volledig op het handboogschieten en woont daarom al een tijdje op Sportcentrum Papendal om zoveel mogelijk met haar sport bezig te zijn. De missie is namelijk duidelijk, voor Nederland uitkomen op de Olympische Spelen.
Wil je haar verdere avontuur volgen?
Volg Quinty op Facebook en Instagram
Fleur van de Ven
- Boog: Win & Win ATF middenstuk en NS-G latten
- Vizier: Shibuya Ultima RC Pro
- Pijlen: Easton ACE
- Statief: Targod Archery statief RSC-254P
- Scope: Vortex
- Stabilisatieset: –

Hoewel ze op iets latere leeftijd met handboogschieten is begonnen, weet Fleur van de Ven al snel naam te maken in deze Olympische sport. De Helmondse schutter blijkt zeer talentvol te zijn en is in korte tijd al doorgestoten tot de nationale top. Begin 2023 pakte ze bijvoorbeeld de Nederlandse Indoor Recurve-titel voor dames onder de 21 jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze een plekje heeft weten te bemachtigen bij TeamNL. Slechts vier vrouwen maken daar deel van uit, waaronder ook Quinty. De twee kennen elkaar trouwens erg goed, want ze wonen samen op Sportcentrum Papendal. Al jaren zijn ze goede vriendinnen van elkaar, maar als ze aanleggen om hun pijlen te schieten, dan is het hard tegen hard. Op die manier houden Fleur en Quinty elkaar scherp en dat verklaart wellicht ook de progressie die beide dames in de handboogsport weten te behalen. Ze trekken zich aan elkaar op en bereiken samen hogere niveaus. Net als Quinty heeft Fleur uiteraard ook slechts één doel. De Olympische Spelen bereiken én een medaille scoren.
Wil je haar verdere avontuur volgen?
Volg Fleur op Facebook en Instagram
Mike Schloesser

- Boog: Hoyt Stratos 40 SVX
- Vizier: Axcel XP Pro
- Pijlen: Easton X10 325 / Easton 2315
- Statief: Targod Archery statief RSC-254P
- Scope: Maven Optics
- Stabilisatieset: Axcel aero 500
Foto: Dutchtarget/Dean Alberga
Geen Olympische droom voor deze man, want Mike Schloesser nam bij de jeugd al een andere afslag dan onze ambassadeurs die op de Recurve uitkomen. En dat heeft ‘m geen windeieren gelegd, want Schloesser is een grote ster binnen de Compound-competitie. De 30-jarige Limburger is namelijk drievoudig wereldkampioen én de huidige nummer 1 op de wereldranking. Die positie bezit hij al meer dan drie jaar, een record binnen deze tak van handboogschieten. Waar in Nederland veel aandacht uitgaat naar zijn collega’s bij Recurve vanwege de Olympische status, is Compound juist in de Verenigde Staten zeer populair. Vraag je Schloesser dan ook om zijn meest trotse moment, dan zal hij zijn eerste zege tijdens The Vegas Shoot noemen. Op twintigjarige leeftijd weet hij als ambitieus jonkie deze prestigieuze wedstrijd te winnen. Het is een keerpunt in zijn carrière, met zelfs meer invloed dan zijn eerste wereldtitel. Doordat de Compound-boog wat minder fysieke arbeid van zijn eigenaar vraagt, hoopt de succesvolle Limburger nog lang mee te kunnen in de top van deze sport. Alle nodige ingrediënten heeft Mr. Perfect (zoals hij genoemd wordt binnen het handboogschieten) in handen om een prachtige toekomst tegemoet te gaan, maar ook Schloesser is zich bewust van de hoge tol die hij daarvoor moet betalen. Professioneel handboogschieten betekent veel weg van huis zijn en nooit een moment van rust kennen. De sleutel tot succes ligt voor hem en zijn vrouw Gaby (recurve-handboogschutter, winnaar van Olympisch zilver) dan ook in het behouden van het plezier in de sport. Samen trainen in de achtertuin helpt daar uitstekend bij.
Wil je zijn verdere avontuur volgen?
Volg Mike op Facebook en Instagram
Steve Wijler
- Boog: Hoyt Formula XD
- Vizier: Axcel XP
- Pijlen: Easton X10
- Statief: Targod Archery statief RSC-254P
- Scope: Bushnell Engage scope
- Stabilisatieset: Ramrodis Ultra V4

Via een vriendje uit de klas komt Steve Wijler als tiener in aanraking met handboogschieten en raakt direct verliefd op de sport. Hoewel hij talent blijkt te hebben, zoekt hij niet direct de hoogst mogelijke competities op. Lange tijd schiet hij namelijk zijn wedstrijden bij de Limburgse bond ‘Gezellig Samenzijn’, waar vooral het plezier voorop staat. Steve wint veel op de 25 meter, maar hij meet zich in die tijd niet met de Nederlandse top binnen het recurve-onderdeel. Dat verandert als hij op 18-jarige leeftijd een andere boog aanschaft. De winkelier stelt hem de oprechte vraag waarom hij niet op 70 meter schiet, de afstand waar internationale wedstrijden als het EK, WK en Olympische Spelen op gebaseerd zijn. Het blijkt een sleutelmoment voor Wijler te zijn, want hij legt zich daarna toe op 70 meter. In rap tempo maakt hij een opmars binnen de Nederlandse handboogsport én zelfs over de grens. Als schutter van TeamNL weet hij verschillende internationale prijzen te winnen, met zelfs een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2020 (die vanwege corona in 2021 werd gehouden). Hoewel de media zich vooral richt op Olympische prestaties als het om handboogschieten gaat, is de 27-jarige Limburger vooral ook heel erg trots op andere zeges die nauwelijks aandacht krijgen. Zoals zijn overwinning tijdens de Vegas Shoot van 2023, waar hij voor de derde keer de sterkste blijkt te zijn én zonder enige ondersteuning de wedstrijd schiet. Als professioneel sporter is Wijler inmiddels aan zijn achtste jaar bezig en heeft in die periode haast alle belangrijke prijzen kunnen pakken. Toch ontbreekt er nog eentje. Een Olympische medaille op het individuele onderdeel. Hopelijk kan hij daar tijdens de zomer van 2024 verandering in brengen, als hij voor de tweede keer meedoet aan de Olympische Spelen.
Wil je zijn verdere avontuur volgen?
Volg Steve op Facebook en Instagram
Jacqueline van Rozendaal
- Statief: Targod Archery statief RSC-254P
- Scope: Swarovski ATS 80 HD

Hoewel ze zelf niet meer heel vaak een pijl richting het blazoen schiet, staat toch het leven van Jacqueline van Rozendaal volledig in het teken van handboogschieten. Als voormalig schutter schoot ze onder meer op twee Olympische Spelen (Seoul ’88 en Barcelona ’92) en maakt ze sinds 2017 onderdeel uit van het begeleidingsteam om de jonge Nederlandse talenten naar de top te brengen. Na de afgelopen Olympische Spelen in Tokio van 2020 (gehouden in 2021 vanwege corona-epidemie) werd ze zelfs de hoofdcoach voor de handboogschutters van TeamNL. Door haar eigen ervaring en een opleiding sportpsychologie weet de 60-jarige Van Rozendaal heel goed wat er allemaal komt kijken bij topsport. Met deze opgedane kennis probeert ze de talentvolle schutters te helpen in hun zoektocht naar de hoogst haalbare doelen. Dat gaat uiteraard met emotionele pieken en dalen, maar juist het mentale aspect van topsport maakt haar huidige rol als bondscoach zo interessant. Op dit vlak ondersteunt ze graag haar pupillen en maakt ze van dichtbij de groei mee, van zowel de sporter als de jongvolwassene. Op het moment lijkt die ontwikkeling erg hard te gaan, want de selectieleden van TeamNL behoren tot de wereldtop. Op internationale toernooien doen ze mee om de prijzen en dus is er een zeer reële kans aanwezig dat één of meerdere Nederlandse schutters op de Olympische Spelen van Parijs met het nodige succes huiswaarts keren.
Wil je haar verrichtingen als bondscoach volgen?
Kijk dan op de website van de Koninklijke HandboogSport Nederland.